Simit – turecki sposób na bajgle

Simit – turecki sposób na bajgle jest bardzo prosty. Każdy może je zrobić. Mój pierwszy simit spróbowałam oczywiście w Turcji, w środku puszysty, delikatny, a z zewnątrz chrupiący, otoczony prażonym sezamem. Pyszności. Idealne na weekendowe śniadanie.

Simit – turecki sposób na bajgle – składniki:

– 650 g mąki pszennej

– 1 łyżeczka soli

– 2 łyżki cukru

– 10 g suchych drożdży lub 24 g świeżych

– 100 ml mleka

– szklanka 200 ml letniej wody

– 1 jajko

– 2 łyżki oliwy

– 3/4 szklanki sezamu do obtoczenia simitów

Na syrop do posmarowania

– 1/4 szklanki wody

– 3 łyżki melasy winogronowej

Simit - turecki sposób na bajgle

Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeśli używacie świeżych pokruszcie je, posypcie łyżeczką cukru i zalejcie 1/3 szklanki letniego mleka, odstawcie na 20 minut w ciepłe miejsce. Kiedy wyrosną dodajcie do mąki.

Do mąki z drożdżami dodajemy resztę składników, mieszamy, w ostatniej kolejności dodajemy oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, niestety trochę czasu to zajmie – najlepiej zagońcie męża albo chłopaka bo mnie już ręka bolała. Jak ciasto będzie miękkie i elastyczne, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 1,5 godziny.

Teraz nie odpoczywamy ale prażymy sezam! Wsypcie na suchą patelnię i na małym ogniu prażcie, tylko mieszajcie cały czas bo inaczej się spali i będzie gorzki. Po 10 minutach powinien być gotowy.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na mniejsze części – wyjdzie nam około 15 bajgli. Z każdej części formujemy wałek, który składamy na pół i skręcamy wokół siebie. U mnie troszkę niekształtne wyszło, ale to dlatego, że dałam troszkę za mało mąki i strasznie mi się lepiło. Końce zlepiamy i mamy simit.

Bajgle odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinny jeszcze chwilę poleżeć aż trochę urosną, ale zanim zrobicie bajgla z ostatniej części ciasta, to te pierwsze już będą wyrośnięte. Simity smarujemy wodą wymieszaną z melasą winogronową i suto posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez około 25 minut lub do zezłocenia.

Gotowe! Afiyet olsun!

zdjęcie Taner Söyler z Pixabay

Share: