Turecka zupa jarzynowa

turecka-zupa-jarzynowa

Turecka zupa jarzynowa Przepis na Sebzeli Tavuk Çorbası Turecka zupa jarzynowa z kurczakiem to prosty i zdrowy przepis na obiad, który pokocha cała rodzina. Przepis na Sebzeli Tavuk Çorbası przypomina nieco tradycyjną polską zupę jarzynową, Zupa z kurczakiem i warzywami to kolorowa mieszanka pożywnych składników, które razem smakują niesamowicie. Chłodne jesienne i zimowe dni wymagają […]

Gozleme z ziemniakami

gozleme-z-ziemniakami

Gozleme z ziemniakami Przepis na płaski turecki chleb z nadzieniem ziemniaczanym. Gozleme z ziemniakami to prosty do przygotowania rodzaj tureckiego pieczywa, które możesz podać zarówno na obiad, jak i na kolację. Na naszym blogu znajdziesz m.in. przepis na turecki chleb gozleme z mięsem mielonym oraz tureckie placki nadziewane serem i szpinakiem. Jest bardzo wiele wariantów […]

Herbata limonkowa

herbata-limonkowa

Herbata limonkowa z suszonych limonek loomi rozgrzewa zimą, chłodzi latem i łagodzi problemy trawienne. Herbata z suszonych limonek jest popularna na całym Bliskim Wschodzie. To świetna alternatywa dla tradycyjnej herbaty z cytryną. Zimą i w przypadku problemów z niestrawnością podawana jest na gorąco, latem jest smacznym zamiennikiem mrożonej herbaty. Przed dodaniem do potrawy limonki loomi […]

Borek ze szpinakiem

borek-ze-szpinakiem

Borek ze szpinakiem Wytrawne chrupiące ciasto szpinakowe Borek ze szpinakiem czyli Ispanakli Börek jest zrobiony z kruchego ciasta zwanego yufka nadziewanego szpinakiem i cebulą. Każdy, kto chociaż raz odwiedził Turcję, z pewnością natknął się na jakiś borek. W kraju nad Bosforem borek cieszy się bowiem ogromną i niesłabnącą popularnością. W Turcji można znaleźć wiele różnych […]

Turecka pasta paprykowo-orzechowa acuka

turecka-pasta-paprykowo-orzechowa-acuka

Turecka pasta paprykowo-orzechowa acuka ze słodkiej papryki, papryczek chilli, pomidorów, ziół i przypraw jest fantastycznym dodatkiem, który podkreśli smak każdego dania. Dowiedz się do czego pasuje turecka pasta  paprykowo-orzechowa acuka, jeden z najbardziej lubianych i charakterystycznych składników śniadania w kraju na Bosforem. Acuka znana  m.in. pod takimi nazwami, jak acika,adżyka, adżika, ajika, adjika występuje w […]

Herbata z kardamonem

herbata-z-kardamonem

Herbata z kardamonem o kojącym korzennym aromacie to napój bardzo popularny i lubiany w krajach Bliskiego Wschodu i na subkontynencie indyjskim. Pochodzi z Indii, stamtąd rozprzestrzeniła się na kraje Bliskiego Wschodu i Europę. Najczęściej serwowana jest na gorąco. Herbata z kardamonem poprawia samopoczucie i daje uczucie ukojenia. Warto spróbować jej w domu jako zamiennika zwykłej […]

Miód różany

miod-rozany

Miód różany z róży damasceńskiej o niesamowitym aromacie i walorach smakowych posiada właściwości antyoksydacyjne, prawie wszystkie minerały oraz witaminy z grupy B, witaminę K i witaminę C. Dzięki temu, ma silne właściwości prozdrowotne i odmładzające. Miód różany nieodparcie kojarzy się z magią i delikatnym smakiem Turkish Delight, nie tylko zachwyca kubki smakowe, ale także działa […]

Miód lawendowy

miod-lawendowy

Miód lawendowy to nie tylko słodka i aromatyczna alternatywa dla cukru. Tym co go wyróżnia na tle innych miodów jest ogromna ilość przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Dodatkowo lawenda ułatwia zasypianie łagodzi skurcze mięśni oraz zmniejsza stany zapalne mięśni i stawów. Łagodny smak i delikatny aromat lawendy sprawiają, że jest bardzo poszukiwany. Kwiaty […]

Miód dębowy

miod-debowy

Miód dębowy spadziowy zaliczany jest do superfood. Wiele osób stosuje go jako zamiennik miodu manuka, ponieważ zawiera więcej przeciwutleniaczy niż miód manuka. Niestety ten super miód nie jest dostępny w dużych ilościach. Miód ze spadzi dębowej to rzadki i wyjątkowy rodzaj miodu drzewnego, zbierany tylko przez dwa miesiące w roku – w lipcu i w […]

Dlaczego warto jeść chałwę

dlaczego-warto-jeść-chalwe

Jednym z najczęściej przywożonych z Turcji prezentów jest chałwa. I nic w tym dziwnego, ponieważ turecka chałwa, zdaniem wielu smakoszy, to najlepsza chałwa na świecie. Jednak chałwa sezamowa, to nie tylko rozkosz dla podniebienia, to nieodzowny element kultury kulinarnej Turcji i bogate źródło białka, witamin i minerałów. Jednym z wielkich wielbicieli chałwy był turecki sułtan […]