Woda z kwiatu pomarańczy

Woda z kwiatu pomarańczy Woda z kwiatu pomarańczy tradycyjnie kojarzy się z szczęściem i jest uznawana za afrodyzjak, dlatego często kwiat pomarańczy dodawany jest do ślubnych bukietów. Z płatków kwiatu pomarańczy można również zrobić delikatnie pachnącą wodę z kwiatu pomarańczy (jako alternatywę dla wody różanej), która jest powszechną częścią kuchni francuskiej i bliskowschodniej, najczęściej jako […]

Filet z kurczaka zapiekany z serem

Filet z kurczaka zapiekany z serem nie jest tradycyjnym tureckim daniem, które spotkasz w każdym barze w Anatolii czy na wybrzeżu Morza Czarnego. Nie mniej jednak jest to danie bardzo popularne, zwłaszcza, że Turcja, choć niewiele osób o tym wie, słynie z produkcji serów. Ceniony jest zwłaszcza Kaşar Peynir, wytwarzany z pełnotłustego mleka krowiego. Zaletą […]

Ziemniaki pieczone z warzywami

Ziemniaki pieczone z warzywami są doskonałym daniem nie tylko dla wegetarian. To prosty, a w sezonie również niedrogi obiad dla całej rodziny. Po turecku ziemniaki pieczone z warzywami noszą nazwę Fırında Sebzeli Patates. Jak zawsze w takich przypadkach nie istnieje jeden kanoniczny przepis. Do tego dani, oprócz podstawowego składnika czyli ziemniaków, możesz dodać wszystkie te […]

Makaron z mięsem mielonym

Makaron z mięsem mielonym kojarzy się w Polsce głownie z kuchnią włoską i spaghetti bolonese, jednak także w Turcji takie posiłki cieszą się dużą popularnością. Po turecku makaron z mięsem mielonym nazywa się Kıymalı Makarna. Jest to proste danie na codzienny obiad, które można bardzo szybko przygotować. Zaletą jest także możliwość dodania ulubionych warzyw, wszystko […]

Gofry serowe wytrawne

Gofry serowe wytrawne z tartym żółtym serem można podać zarówno na śniadanie, jak i na kolację. To jeden z naszych najlepszych przepisów na gofry na słono. Najlepsze wytrawne gofry serowe – gofry na słono 2 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 450 ml mleka 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie 80 ml […]

Turecki gulasz warzywny – turlu

Turecki gulasz warzywny – turlu zazwyczaj przyrządzany jest z dostępnych w danym momencie warzyw, dlatego jego skład może się różnić w zależności od pory roku. Gulasz turlu bardzo przypomina ratatouille. Możesz go przygotować w piekarniku albo w zwykłym garnku lub w wolnowarze. Naszym zdaniem turecki gulasz z sezonowych warzyw to jedna z najlepszych propozycji na […]

Turecki chleb gozleme z mięsem mielonym

Turecki chleb gozleme z mięsem mielonym jest super chrupiący i bardzo pożywny. Możesz go przygotować ze swoim ulubionym nadzieniem. Jednak w Turcji najbardziej popularny jest gozleme z serem i szpinakiem, ziemniakami i serem albo mieloną wołowiną. Gozleme możesz zrobić z dodatkiem drożdży lub bez nich. Ta druga wersja popularna jest w Anatolii i przypomina polskie […]

Grillowany ser

Grillowany ser to podstawa na majówkę i każdą inną grillową ucztę. Na grilla niezastąpiony jest turecki ser podobny do greckiego halloumi. Można go spotkać w wersji klasycznej lub z dodatkiem mięty. Oba smakują obłędnie i zawsze błyskawicznie znikają ze stołu. Tak przygotowana miska z grillowanym serem i warzywami ucieszy nawet najbardziej wybrednego smakosza.